Even voorstellen: Job Beijer 

 

Misschien ben ik dan dom, ik ben niet achterlijk. Met die instelling ben ik ruim zeven jaar geleden begonnen als directeur van Aquarius Installatie. Daarvoor stond ik voor de klas als gymleraar op het Willem de Zwijger College en hield ik me als onderwijskundige bezig met de kwaliteit van het rekenonderwijs. Het was een flinke stap: van een lokaal vol pubers naar een bedrijf vol vakmensen. Maar de rode draad was aanvankelijk hetzelfde — mensen in beweging krijgen.

 

Eén van de eerste dingen die ik bij Aquarius heb opgepakt, was het digitaliseren van processen, zoals het invoeren van digitale werkbonnen. Daarna volgde de overstap naar zonnestroom en elektrotechnische installaties. Die markt begon zich te ontwikkelen en ik merkte al snel dat ik er energie van kreeg — niet alleen omdat het goed liep, maar omdat ik het gevoel had dat het ergens toe deed. Iets verkopen is één ding, maar iets kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld… dát geeft mij voldoening.

 

In het onderwijs leerde ik niet hoe je winst maakt, maar wel hoe belangrijk een mensgerichte, ontwikkelingsgerichte blik is. En dat draag ik nu nog steeds met me mee. Natuurlijk wil ik kwaliteit leveren, maar ik wil vooral dat het zin heeft — voor de gebruiker én de wereld daarbuiten. Ik hoef geen ‘mooie’ spullen te verkopen, als het maar klopt. Warmtepompen, airco’s en zonnepanelen zijn op zichzelf misschien geen kunstobjecten, maar met slim ontwerp en vakmanschap kunnen we ze functioneel én esthetisch integreren. Als het werk van onze monteurs nauwelijks opvalt, hebben we het in mijn ogen fantastisch gedaan.

 

Wat mij echt drijft, zijn bijzondere gebouwen en zogenaamd ‘onmogelijke’ projecten. De herbestemming van de watertoren in Uppel is daar een goed voorbeeld van. Inmiddels is het een multifunctioneel pand geworden, volledig in lijn met mijn visie op verduurzaming. Mijn eigen huis dient als testomgeving voor vrijwel alles wat Aquarius aanbiedt. Van hybride naar all-electric warmtepomp, slimme batterijtechniek, zonnestroom of airco — ik heb het allemaal zelf willen plaatsen en ervaren. Zo weet ik waar ik over praat én waar ik voor sta.

 

Daarnaast heb ik een voorliefde voor gadgets, technologie en innovatie. Soms zijn het concrete apparaten, soms ook gewoon ideeën — van sci-fi scenario’s tot kleine technologische wonderen zoals noise cancelling, Theo Jansens strandbeesten of tools als ChatGPT. Ik ben nieuwsgierig, eigenwijs en soms wat ongeduldig, dat geef ik toe. Mijn poging om een particuliere windturbine te integreren in mijn pakket is inmiddels berucht, maar falen hoort erbij. Vooruitstrevende technieken inspireren me en maken me trots op wat de mensheid technisch voor elkaar krijgt.

 

Duurzaamheid is voor mij meer dan techniek of CO₂-reductie. Het gaat ook over mensen. Daarom hecht ik veel waarde aan een mensgericht personeelsbeleid. Ik zie geen functies, ik zie mensen — elk met hun eigen kracht en kwetsbaarheid. Iedereen wil op zijn eigen manier een topprestatie leveren in de beperkte tijd die we hebben. Voor de één is dat wereldheerschappij, voor de ander het kopen van een eigen huis. En beide zijn even waardevol. Als het even minder gaat, is daar ruimte voor. Want als we meer tijd met elkaar doorbrengen bij Aquarius dan thuis (slapen niet meegerekend), laten we er dan vooral een fijne plek van maken.

 

Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen dat daadwerkelijk verschil kan maken — voor mijn mensen, mijn klanten, en hopelijk ook een stukje van de wereld.